Retete si povestiri

Zacusca

Despre zacusca -cate bordeie, atatea obiceie! Originea ei pare a se fi pierdut in negurile fanariote, caci niciunde n-am gasit de unde si cand a venit, dar cum se gaseste azi, in diverse forme, prin intregi Balcanii, pot numai presupune … Continue reading

Posted in Bucovina, Dobrogea si Delta, Muntenia, Oltenia, Transilvania | Leave a comment

Varza de Bihor

“Ati putea zice, ce mare branza bihoreana, se mai pun cateva legume zemoase pe langa varza si carnea obisnuite si gata, s-a nascut o noua stea (comestibila)!” zice RAR, cu aceeasi suspiciune cu care am privit si eu o reteta … Continue reading

Posted in Transilvania | Leave a comment

Bors romanesc

Bors romanesc Reteta preluata de RAR din Sanda Marin, avand justificarea ca “numai Sanda Marin a ramas o autoritate sigura a zilelor noastre […] pentru ca a propus bucataria cea mai apropiata de traditia si mai ales de realitatea, de … Continue reading

Posted in Bucovina, Muntenia | Leave a comment

Ciorba de stevie a mamei

Sunt unele mancaruri de care iti aduci aminte doar vag ca si gust, dar pe care le plasezi foarte clar intr-o amintire, intr-o imagine, intr-o simtire. Pentru mine e ciorba de stevie, de care nu mai stiam mare lucru decat … Continue reading

Posted in Muntenia | Leave a comment

Duminica in Tara Barsei: clatite brasovene si supa de mere

Pentru astazi, o minunata calatorie culinara: foarte aproape, geografic, de casa, dar pe taramuri gustative complet necunoscute. Cele doua mancaruri brasovene, pe care nu le mai gustasem pana acum, sunt intr-adevar o desfatare de duminica, surprinzatoare si prietenoase, dar mai … Continue reading

Posted in Transilvania | Leave a comment

Sarmale de post

Sarmalele noastre cele de toate sarbatorile si de toate ocaziile, fericite si nefericite, par a fi cea mai “identificabila” piesa a bucatariei noastre. Atat noi, cat si strainii ce-au fost vreodata in Romania, le punem, fara tagada, in capul listei … Continue reading

Posted in Muntenia | Leave a comment

Mucenici

Pe 9 martie se termina Zilele Bebelor si incep Zilele Mosilor; tot astazi sunt si Mosii de primavara, sau sarbatoarea celor 40 de mucenici -inca o zi amalgam de sarbatori crestine si ceremonii pre-crestine, de innoire a anului agrar. Nici … Continue reading

Posted in Muntenia | Leave a comment

Leusteanul -Praslea cel Voinic al aromelor noastre

Daca ar fi sa aleg o aroma distinctiva, un gust pe care l-am intalnit numai la noi, in bucataria romaneasca, ar fi fara doar si poate cel de leustean. Desi si noi il folosim numai in ciorbe (din cate cunosc … Continue reading

Posted in Diverse | Leave a comment

Musaca de Dorna

Iata o bunatate ce m-a intrigat cu minima sa asemanare cu musacaua de o stim cu totii, in ciuda aceluiasi nume. Smantana, vin si tuica in musaca? Si cartofi prajiti in loc de clasicii fierti? Cum asa ceva trebuia incercat, … Continue reading

Posted in Bucovina | Leave a comment

Praz umplut

Iata ce spune cartea de capatai: “O fi ea mancare de origine moldovenesca -daca e sa ne luam dupa spusa lui Pastorel -dar e mult mai bine asezata in exuberanta vegetala a Olteniei de sud, in orase ca Turnu-Severin, Calafat, … Continue reading

Posted in Oltenia | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *