Despre EthnoRo Food

 Cine sunt eu si ce e EthnoRo Food

Departe de a fi un “foodie” sau un excelent bucatar, am descoperit de-a lungul timpului ca imi face o deosebita placere sa gatesc, si mai ales sa gatesc mancaruri romanesti. De ce romanesti? In primul rand pentru ca gusturile si aromele de acasa, din copilarie, sunt un excelent remediu pentru dor -atunci cand pot spune ca “are gust ca acasa!”, ne teleportam de fapt, pentru cateva clipe, acasa, si uneori asta este tot ce ai nevoie. In al doilea rand, pentru ca apreciez simplitatea mancarurilor noastre si modul suprinzator in care ingredientele simple, si maniera “netehnicica” de gatit, da totusi nastere unor arome si texturi atat de distinctive!

Ce vreau sa fac? Mi-am propus sa redescopar mancaruri populare “nepopulare” -adica cele care nu sunt in lumina reflectoarelor restaurantelor cu specific romanesc, si daca se poate sa le dam impreuna o noua viata in era asta a “de-taranizarii”. Mie imi place la nebunie leusteanul si borsul, cee daca nu sunt ingrediente la moda?

Asadar, “Mancare traditionala romaneasca” mi se pare un nume inselator pentru ce imi doresc sa fac, pentru ca duce cu gandul la sarmale, carnati si mamaliga sau altele ce le gasim pe orice masa de sarbatori a romanilor contemporani. Desi probabil voi face si sarmale si mamaliga, ceea ce voi incerca sa fac este “mancare taraneasca romaneasca”, si indreptar imi va fi cartea (si povestirile) lui Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti -Editia noua, indelung revizuita si mult adaugita”. Indreptar pentru ca retetele noastre taranesti n-ar fi autentice daca ar avea ingrediente masurate in mililitri sau grame -ele se potrivesc din ochi si dupa gust. Dar mai ales pentru ca mama mea nu gateste masurand, asa ca nici eu nu gatesc masurand 😉 !

Imi propun sa imi explorez gastronomic tara din bucataria mea de departe, sa o strabat in 52 de retete din lungul si din latul tarii, si sa documentez procesul si rezultatele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *