Leusteanul -Praslea cel Voinic al aromelor noastre

Daca ar fi sa aleg o aroma distinctiva, un gust pe care l-am intalnit numai la noi, in bucataria romaneasca, ar fi fara doar si poate cel de leustean. Desi si noi il folosim numai in ciorbe (din cate cunosc eu), gustul de leustean este atat de prezent in memoria mea gustativa incat l-as recunoaste in orice imprejurare.

Planta perena si deloc pretentioasa, isi are originile se pare chiar in arealul nostru geografic, in Europa sud-estica (desi exista si alte teorii, desigur) -si asta chiar ar face din leustean planta noastra aromatica nationala! 🙂

In mod traditional, se folosesc doar frunzele, de preferat in stare proaspata, dar si uscate, iar mai nou si congelate. Leusteanul este de nelipsit din ciorbe, unde se adauga la final -dupa parerea mea fiind gustul care leaga toata aceasta mancare, si fara de care n-am putea numi acea fiertura “ciorba” (sau bors, prin unele zone).

Desigur ca o aroma atat de puternica nu putea sa treaca neobservata in constiinta colectiva populara, si sa nu primeasca ceva puteri magice sau tamaduitoare, sa nu fie privita cu reverenta de taranul (sau taranca) roman(ca). Iata ce am gasit despre puterile leusteanului: “Tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul, puternic aromat, alunga raul, indiferent de forma sub care se manifesta. Se mai spune ca leusteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci verdeturile ti se usuca pentru ca nu mai are cine le pazi.” (caut in continuare o referinta buna pentru acest “se spune” 😉 ). Si bineinteles, asa cum ne-am astepta de la orice planta cu puteri magice, leusteanul are un rol bine definit in ritualurile pre-crestine ce si-au facut loc pe langa sarbatorile crestine traditionale. Astfel, “De Ispas (Inaltare), oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli. La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si pazite de vrajitoare.”

Din fericire, leusteanul se gaseste in pietele noastre “pe toate tarabele” -ceea ce il face extrem de utilizat in bucatariile si bucatele romanesti, in nelipsita ciorba, dar in acelati timp poate subestimat -asa e cand ai ceva bun din abundenta, nu-ti mai pare pretios! Va invit asadar ca data viitoare cand cumparati o legatura de leustean, sa o primiti cateva secunde cu ceva mai multa adminatie, tineti in mana o planta cu puteri magice! De a tine relele departe si de a face ciorba ciorba!

leustean

(Sursa foto: Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *