Musaca de Dorna

Iata o bunatate ce m-a intrigat cu minima sa asemanare cu musacaua de o stim cu totii, in ciuda aceluiasi nume. Smantana, vin si tuica in musaca? Si cartofi prajiti in loc de clasicii fierti? Cum asa ceva trebuia incercat, am dat curs ispitei, asa cum descrie R.A. Roman, si nu mica mi-a fost mirarea la final. Musacaua de Dorna e o mancare cu forta, si arome bine potrivite, surprinzator fiind mai ales sosul, ce aduce aciditatea de care are nevoie la final, s-o intregeasca. Trebuie totusi sa recunosc ca e o mancare de iarna, grasa si satioasa- cu gust de Bucovina. Dar neaparat de incercat, pana nu vine primavara cea cu multe verdeturi!

Si cum toate mancarurile┬á au aici o poveste…“Pe de o parte, dornenii tin cartofii (numiti, tot pe langa obcine, si bandraburci) de blestemati, si nu-i dau, vezi Doamne, pe nasul ceremoniei crestine, sa n-o spurce, pe de alta parte, acasa, la dos, unde nu-i vad babele si nici popa, se fac frati cu musacaua cea mai buna din lume (vezi-i, Doamne!) atat de buna ca ne lasam toti in voia ispitei si trecem, ametiti de bucurie, puntea scoboratoare a marilor placeri!” (R.A. Roman)

Iata mai jos reteta, de la Roman citire, reorganizata doar, sa fie mai usor de urmarit.

Musaca:

  • 1,5 kg cartofi
  • 1 kg carne ticata de vitel
  • 1 ceapa mare
  • 2 morcovi
  • 1 pahar untdelemn (ulei)
  • 1 paharel de vin
  • 1 paharel de tuica ­čÖé
  • 2 oua
  • 1 ceasca mare de smantana
  • 250 g cascaval de vaca
  • sare, piper, marar, cimbru

Sos:

  • 1 pahar smantana
  • 1 pahar suc de rosii
  • 1 pahar vin
  • 1 lingura miere
  • piper, cimbru

Ceapa se toaca bob de orez, morcovul se taie marunt sau se rade; se pun la calit impreuna cu jumatate de unt amestecat cu jumatate de pahar de ulei. Cand ceapa s-a inmuiatm se adauga carnea, sa ia gust bun, pana se coloreaza si face bulbuci mici, semn ca s-a patruns de caldura. Daca s-a schimbat la fata, carnea se sareaza su se pipereaza, se stinge cu tuica si vin, se presara si cu ceva marar si cimbru si se trage deoparte.

DSC_7776

Cartofii se curata si se taie felii subtiri. Se pun la prajit pe foc iute, in unt cu ulei pana se rumenesc.

DSC_7769

Se rade cascavalul. Se bat ouale cu smantana, cascaval, sare si piper.

DSC_7773

Se unge o cratita mare cu unt si ulei, se potriveste un strat de cartofi, apoi un strat de carne cu ceapa si morcov, se toarna smantana cu ou si cascaval, apoi iar cartofi, iar carne, iar sos de smantana, s.a.m.d. Ultimul strat trebuie sa fie de lactate-ouate.

DSC_7781

Se da la cuptor, la foc mic, sa se lege toate incet, pana intr-o ora.

Se pune de fierbe deoparte un sos dulce-acru de rosii, vin, miere, smantana, piper si cimbru. Cand musacaua s-a rumenit si s-a pus pe masa mare, e si sosul alaturi sa ude, daca s-a uscat ceva.

DSC_7788 DSC_7790

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *