De Florii in Delta: bors pescaresc de casa, picanca si scrumbie la cuptor

Despre Delta spune RAR (si nu numai el!) ca este “cea mai spectaculoasa lume romaneasca, o insula, nici apa nici pamant”. In asteptarea momentului in care-o sa cunosc si eu acest taram, m-am aventurat, si in ce zi mai potrivita decat Floriile, sa incerc necunoscute mancaruri dunarene de peste -si am fost rasplatiti!

allfish

Bors pescaresc de casa

“daca pestele a apucat sa ajunga pe langa casa imului, atunci simplitatea geniala a acestei retete primordiale trece intr-un fel de baroc al vegetaelor”

  • legume fel de fel: ceapa, morcov, rosii, telina, ardei gras, cartofi, usturoi (?! -da, usturoi in ciorba)
  • peste de tot felul, cat mai multe feluri cu atat mai bun, dupa regula o parte apa, doua parti peste (adica mult!!) -dar incercat de mine, iese foarte bine si cu un singur fel de peste, si nici ala nu de apa dulce (macrou)
  • verdeturi frunze: patrunjel, telina, marar, leustean

O data cu ceapa se pun la fiert toate legumele, taiate cat mai marunt, sa fiarba repede “si sa intre in inima ciorbei”. Dupa ce legumele s-au fiert, se adauga pestele taiat bucatele. Dupa 5 minute d ela primul clocot se adauga verdeturile, dar nu tocate, cum se obisnuieste, ci tulpini intregi. Dupa alte cinci minute, cand e pestele fiert, lucrarea e gata.

 

Picanca

“Picanca! Neasteptat si expresiv nume pentru o mancarica cazaceasca de peste, iute doar cat primeste imaginatia, dar nu si cat trupul cel firav […]”

  • 1 peste de 2-3 kg -crap, somon, stioca (eu am folosit mai multi pesti mai mici, macrou)
  • 1 caus de faina
  • 1 lingura pasta de ardei iute
  • 1 pahar pasta de rosii
  • 2 capatani de usturoi (sau mai putin, dupa gust)
  • 1 pahar de vin alb
  • 2-3 ardei iuti
  • 2 rosii zemoase si acrisoare

Pestele curatat de solzi se taie in bucati, se da prin faina si se rumeneste pe ambele parti in ulei, la foc potrivit. Se astepn feiute de rosii si ardeiu iute, peste care se aseaza bucatile de peste prajit. Din pasta de rosii, de ardei, vin, usturoi pisat si sare se face un sos care se toarna peste peste. Se mai sa cuptor, un sfert de ora sau cat e nevoie, si “se da la masa cu multa, foarte multa paine si o Chilie de vin alb”.

Cu vana multa mancarea asta, si buna tare si a doua, si-a treia, si-a pastra zi!

 

Scrumbie la cuptor

  • 4-5 scrumbii
  • 1 lamaie
  • sare, piper, 1 legatura de patrunjel
  • hartie de pergament

Scrumbiile se curata de mate, apoi se cresteaza des pe latie, upa obiceiul de la Dunare, ca sa se patrunda. Se freaca su sare si piper. Se inveleste ingrijit fiecare pescut in hartie pergament unsa cu ulei. Se pun in cuptor, pe tava, la foc mic, sau direct pe gratar, la jar potolit. Cand e gata -cam 20 de minute- se desface din hartie, cu grija, sa nu se piarda sosul. Se asaza in farfurie si se presara cu patrunjel verde tocat. Sosul fierbinte se amesteca cu zeama de la o lamaie si se toarna peste peste.

Felul asta de a prepara pestele la cuptor este, dupa parerea mea, mult, mult mai gustos decat orice alt fel de a face pestele la cuptor in pergament (sau aluminiu), umplut cu cine stie ce combinatie de mirodenii si lamaie intr-insul. Simplu si foarte bun, atat.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *